Agenda for UCSD RCF Workshop Day

Feb 27, 2018

Hyatt Regency Mission Bay, San Diego, CA

7:30 – 8:30 a.m.	Registration and Breakfast	
8:30 – 8:45 a.m.	Welcome and Introductions	15 min
8:45 – 10:00 a.m.	Applying the Regulations: Revised Common Rule OHRP staff will provide an overview of applying and implementing revised Common Rule, including changes to the exemptions.	75 min g the
10:00 – 11:00 a.m.	Secondary Research and the Revised Common Rule 60 min OHRP staff will present the changes to the Common Rule relevant to secondary research with identifiable biospecimens and identifiable private information, including applicable exemptions and aspects of informed consent.	
11:00 – 11:15 a.m.	Break	15 min
11:15 – 12:45 p.m.	Local perspectives: the Common Rule 90 min This could be a speaker or panel (or combination of) focused on local perspectives of an aspect of HHS regulations or policy, presumably related to the revised Common Rule.	
12:45 – 1:45 p.m.	Networking lunch	60 min
1:45 – 2:30 p.m.	What happens to incident reports and complaints to OHRP 45 min OHRP staff will review the requirements for reporting to OHRP and what OHRP does with these reports and public complaints. They will discuss how OHRP works with institutions to resolve issues and improve subject protections.	
2:30 – 2: 45 p.m.	Break	15 min
2:45 – 4:15 p.m.	Informed Consent: Improving the Process 90 min OHRP staff will discuss improving the informed consent process in light of requirements in the revised Common Rule. This will be an interactive session with audience engagement and lessons learned from real-world examples.	
4: 15 – 4:30 p.m.	Wrap-up and Q&A	15 min



CONFERENCE

February 28th 2018

8:00-9:00 **Registration & Breakfast**

9:00 - 9:15 **Welcome & Introduction** Gary Firestein, MD

UC San Diego

9:15-10:00 What is 'Ethical' Today? Joseph Garner, DPhil

Stanford University

10:00-10:15 Break

10:15-11:00 Revised Common Rule: A Product of Rethinking What's Julie Kaneshiro, MA

Deputy Director, OHRP

11:00-11:15 Break

11:15-12:00 Break-Out Sessions

Ethical

A Flexible approaches to the Common Rule

Susan Rose, PhD

Kip Kantelo

UCLA

James Riddle

Kinetic Ideas

Tech-Enabled Public Health Research: Challenges & Opportunities

Bayview Ballroom

Linda Hill, MD, MPH UC San Diego

Ker, EdD, MS UC San Diego Camille Nebeker, EdD, MS

C Telemedicine, Research & the Learning Healthcare **Environment**

Anthony Magit, MD, MPH

Rady Children's Hospital UC San Diego

Brett Meyer, MD

UC San Diego Stroke Center

12:00-1:00 **Lunch & Networking**

BAYVIEW I

1:00-1:45 Taking off the blindfold: Genetic testing for babies born

with mysterious ailments

Four Decades in Clinical Research: Risks & Rewards

Stephen Kingsmore, MD, DSc

Rady Children's Institute for Genomic Medicine

Jane Burns, MD

UC San Diego

Break 2:30-2:45

1:45-2:30

2:45-3:45 Questions Raised by the iCompare Study

... Ethical considerations in the world of single IRBs

Jim Gearhart

Quorum IRB Review

Stephen Rosenfeld, MD, MBA

Quorum IRB Review

Jonathan Green, MD

Washington University

Cynthia Hahn

Feinstein Research Institute

Break 3:45-4:00

Ask the Feds: Clinical research & human research 4:00-4:45

protections Q&A

4:45-5:00 Wrap-Up | Next Steps for Guidance | Networking **OHRP**