Community Engagement: Current Challenges and New Directions

| | Day 1 | | | |
|------------------|---|--------|--|--|
| OHRP Workshop | | | | |
| 7:30 – 8:30 a.m. | Registration/Breakfast | | | |
| 8:30-8:45 a.m. | Welcome and Opening Remarks | 15 min | | |
| 8:45 – 9:45 a.m. | Applying the Regulations: The Revised Common Rule OHRP staff will provide a brief overview of the changes in the revised Common Rule, and engage the audience in considering how the regulations are applied, particularly with regard to changes in the exemption categories. Speaker: Jaime O. Hernandez, OHRP | 60 min | | |
| 9:45-10:00 a.m. | Break | 15 min | | |
| 10:00-11:00 a.m. | Regulatory Flexibilities for Conducting Secondary Research under the Revised Common Rule OHRP staff will engage the audience in an exploration of the regulatory flexibilities for conducting secondary research with data and biospecimens under the revised Common Rule. Speaker: Yvonne Lau, OHRP | 60 min | | |
| 11:00-11:15 a.m. | Break | 15 min | | |
| 11:15-12:15 p.m. | Local Panel: Issues in Community Engagement Research * Speakers: Dr. Susan McCammon, Dr. Lawrence Rosenfeld, and Dr. Dennis Dixon | 60 min | | |
| 12:15-1:15 p.m. | NETWORKING LUNCH** | 60 min | | |
| 1:15-2:45 p.m. | Let's Review a Protocol Together OHRP staff will present one or more research protocols and invite the audience to review them together using the principles and guidance provided by the HHS regulations and OHRP policies. Speakers: Yvonne Lau and Ivor Pritchard, OHRP | 90 min | | |
| 2:45-3:00 p.m. | Break | 15 min | | |
| 3:00-4:00 p.m. | What's New in Informed Consent OHRP staff will discuss the improvements to the informed consent process in the revised Common Rule while engaging the audience and discussing lessons learned from real world examples. | 60 min | | |
| | discussing lessons learned from real-world examples. Speaker: Jaime O. Hernandez, OHRP | | | |

^{*} This portion of the event is independently sponsored. OHRP staff and resources will not be used to develop, promote or otherwise support this portion of the event.

^{**} Conference sessions that meet the criteria in the Certified IRB Professional (CIP) recertification guidelines at https://www.primr.org/Subpage.aspx?id=1579 are eligible as accredited continuing education units. A maximum of 4.5 hours of continuing education credits can be claimed. Please note that sessions marked with ** are not eligible for CIP credits.

| Day 2 | | | | |
|--------------------------|---|--|--|--|
| Research Community Forum | | | | |
| | | | | |
| 7:00-8:00 | Registration/Breakfast | | | |
| 8:00-8:15 (15 mins) | Welcome and Opening Remarks | | | |
| 8:15-9:15 (60 min) | KEYNOTE: "Conducting research with communities in a smart and effective manner" | | | |
| | Dr. Robert Winn, Associate Vice Chancellor for Community-Based Practice, University of Illinois at Chicago | | | |
| 9:15-10:15 (60 min) | Plenary 1: "Overview of the NIH, All of Us Research Project and innovative ways for community engagement" | | | |
| | Dr. Katherine Blizinsky, Policy Director, All of Us Research Program, NIH | | | |
| 10:15-10:30 (15 mins) | Break | | | |
| 10:30-11:30 (60 min) | Plenary 2: "A community engaged: problems, best Practices, and expectations" | | | |
| | Dr. Sharon R. Paynter, Assistant Vice Chancellor for Public Service and Community, East Carolina University | | | |
| 11:30-12:15 (45 min) | Plenary 3: "Overview of the revised Common Rule" | | | |
| | Dr. Ivor Pritchard, Senior Advisor to the Director, OHRP | | | |
| 12:15-1:15 (60 mins) | NETWORKING LUNCH* | | | |
| | Breakout Sessions | | | |
| 1:15-2:15 (60 min) | Track 2 (a) | | | |
| | Track 1 (a) "Ethical challenges in conducting research with immigrants" | "Ethical challenges, especially privacy and confidentiality considerations, in big data storage, management, and research use" | | |
| | Jennifer McCafferty, Director of Research, Miami Children's Hospital | Dr. Katherine Blizinsky, Policy Director, All of Us Research Program, NIH | | |
| 2:15-2:25 (10 mins) | Break | | | |
| 2:25-3:25 (60 min) | Track 1 (b) Addressing Health Disparities in Preterm Birth Prevention: Collaborations of an Academic and Community-based Team | Track 2 (b) "Role of Patient Advocates in research Participation in the 21 st Century" | | |
| | Dr. Kelley Massengale, Director, Research & Evaluation, Diaper Bank of North Carolina & Dr. Sarahn Wheeler, Assistant Professor, Duke University School of Medicine | Nancy Roach, Founder & Chair of the Board, Fight Colorectal Cancer & Dr. Nadine Barrette, Assistant Professor in Community and Family Medicine, Duke Cancer Institute | | |
| 3:25-3:35 (10 mins) | Break | | | |
| 3:35-4:35 (60 min) | Track 1 (c) "Working with Vulnerable Populations" | Track 2 (c) "Recruitment and Retention of Rural African Americans in Clinical Research" | | |
| | Yvonne Lau, Director, Division of Education and Development, OHRP | Dr. Doyle "Skip" Cummings, Berbecker Distinguished Professor of Rural Medicine, East Carolina University | | |
| 4:35-4:45 (10 mins) | Break | | | |
| 4:45-5:30 (45 min) | ASK THE FEDS & CLOSING REMARKS | | | |

^{*} This portion of the event is independently sponsored. OHRP staff and resources will not be used to develop, promote or otherwise support this portion of the event.

^{**} Conference sessions that meet the criteria in the Certified IRB Professional (CIP) recertification guidelines at https://www.primr.org/Subpage.aspx?id=1579 are eligible as accredited continuing education units. A maximum of 7.5 hours of continuing education credits can be claimed. Please note that sessions marked with ** are not eligible for CIP credits.