• Text Resize A A A
  • Print Print
  • Share Share on facebook Share on twitter Share

Forty-Eighth ACBTSA Meeting: November 28-29, 2016

November 28, 2016 - November 29, 2016

Veterans Health Administration National Conference Center
2011 Crystal Drive, 1st floor Conference Center
Crystal City, VA 22202

The ACBTSA met on November 28-29, 2016, to receive a presentation from the RAND Corporation on the HHS sponsored study, “Toward a Sustainable Blood Supply in the United States: An Analysis of the Current System and Alternatives for the Future,”  covering RAND’s research, findings, outlook and recommendations.  Time was scheduled for the ACBTSA to discuss the study report and to develop appropriate recommendations for HHS consideration.  

(U.S.)

Post-Meeting Materials from the 48th Meeting of the ACBTSA

Webcasts 

Agenda

Monday November 28, 2016

Time Agenda Item Presenter
09:30 am
(30 min)
Doors Open Open to the Public
10:00 am
(10 min)
Call to Order Jay Menitove, MD
Committee Chair
10:10 am
(5 min)
Roll Call James Berger
Executive Secretary

10:15 am
(5 min)

New Member Welcome and Retiring Member Recognition Jay Menitove, MD
Committee Chair

10:20 am
(15 min)

Blood Products Advisory Committee Update Anne Eder, MD, PhD
Associate Deputy Director
Division for Medical Issues and Policy Development
Office of Blood Research and Review
Center for Biologics Evaluation and Research
Food and Drug Administration

10:35 am
(45 min)

"Towards a Sustainable Blood Supply" Overview Andrew Mulcahy, PhD
Kandice Kapinos, PhD

RAND Corporation
11:20 am
(30 min)
Committee Questions  
11:50 am
(20 min)
Response by the Subcommittee on Blood System Sustainability Jay Menitove, MD
Subcommittee Chair
12:10 pm
(10 min)
Committee Questions  
12:20 pm
(30 min)
The 2015 National Blood Collection and Utilization Survey Sridhar Basavaraju, MD
Medical Officer and Deputy Director
Office of Blood, Organ, and Other Tissue Safety
Centers of Disease Control and Prevention
12:50 pm Lunch (1 hour)  
1:50 pm
(40 min)
Public Comment Period  
2:30 pm
(90 min)
Committee Questions and Discussion  
4:00 pm Adjournment Jay Menitove, MD
Committee Chair

 

Tuesday November 29, 2016

Time Agenda Item Presenter
08:30 am
(30 min)
Doors Open Open to the Public
9:00 am
(10 min)
Call to Order Jay Menitove, MD
Committee Chair
9:05 am
(15 min)
Acting Assistant Secretary for Health's Charge to the committee Karen DeSalvo, MD, MPH, MSc
Acting Assistant Secretary for Health
9:20 am
(5 min)
Roll Call James Berger
Executive Secretary
9:25 am
(65 min)
Committee Discussion  
10:30 am Break (15 min)  
10:45 am
(55 min)
Committee Discussion  
11:40 am
(20 min)
Public Comment Period  
12:00 pm Lunch (1 hour)  
1:00 pm
(55 min)
Committee Discussion and Recommendations  
3:00 pm Adjournment Jay Menitove, MD
Committee Chair

 

Back to Top