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Set out below are frequently asked questions (FAQs) regarding how the Centers for 

Medicare & Medicaid Services (CMS) is exercising its discretion in how it enforces the 

payer-to-payer data exchange provisions (85 FR 25564-25569) of the CMS 

Interoperability and Patient Access final rule (CMS-9115-F, 85 FR 25510, May 1, 2020). 

These FAQs have been prepared by the CMS Office of Burden Reduction & Health 

Informatics (OBRHI) Health Informatics and Interoperability Group (HIIG), and are 

published to address stakeholder questions and promote compliance. 

 

Q1: What is the payer-to-payer data exchange requirement? 

 

On May 1, 2020, CMS published the CMS Interoperability and Patient Access final rule 

(CMS-9115-F) to establish policies that advance interoperability and patient access to 

health information. The rule required Medicare Advantage (MA) organizations, Medicaid 

managed care plans, Children’s Health Insurance Program (CHIP) managed care entities, 

and Qualified Health Plan (QHP) issuers on the Federally-facilitated Exchanges (FFEs) 

(collectively referred to as “impacted payers”) to facilitate enhanced data sharing by 

exchanging data with other payers at the patient’s request, starting January 1, 2022 or for 

plan or policy years beginning on or after January 1, 2022, as applicable.1 CMS also 

required these impacted payers to incorporate and maintain the data they receive through 

this payer-to-payer data exchange into the enrollee’s record, with the goal of increasing 

transparency for patients, promoting better coordinated care, reducing administrative 

burden, and enabling patients to establish a collective patient healthcare record as they 

move throughout the healthcare system. 2 These policies are collectively referred to as the 

“payer-to-payer data exchange requirement.” 

 

Q2: Will CMS enforce the payer-to-payer data exchange requirements on January 

1, 2022 as finalized in the CMS Interoperability and Patient Access final rule? 

 

No. CMS is exercising its discretion in how it enforces the payer-to-payer data exchange 

provisions (85 FR 25564-25569) of the CMS Interoperability and Patient Access final 

rule (CMS-9115-F). As a matter of enforcement discretion, CMS will not take action to 

enforce compliance with these specific provisions until future rulemaking is finalized. 

CMS’s decision to exercise enforcement discretion for the payer-to-payer policy until 

future rulemaking is finalized does not affect any other existing regulatory requirements 

and implementation timelines finalized in the CMS Interoperability and Patient Access 

rule finalized on May 1, 2020. 

 
1 42 CFR §§ 422.119(f); 438.62(b)(1)(vi); 457.1216 (which requires compliance with § 438.62); and 45 

CFR § 156.221(f) 

2 42 CFR §§ 422.119(h); 438.62(b)(1)(vii); 457.1216 (which requires compliance with § 438.62); and 45 

CFR § 156.221(h)(2) 



 

CMS continues to encourage impacted payers that have already developed Fast 

Healthcare Interoperability Resources (FHIR)-based application programming interface 

(API) solutions to support payer-to-payer data exchange to continue to move forward 

with implementation and make this functionality available on January 1, 2022 in 

accordance with the CMS Interoperability and Patient Access final rule policies. 

However, for those impacted payers that are not capable of making the data available in a 

FHIR-based API format, we believe this enforcement discretion will alleviate industry 

tension regarding implementation; avoid the risk of discordant, non-standard data flowing 

between payers; provide time for data standards to mature further through constant 

development, testing, and reference implementations; and allow payers additional time to 

implement more sophisticated payer-to-payer data exchange solutions. 

 

Q3: Why is CMS exercising enforcement discretion for the payer-to-payer data 

exchange provisions of the CMS Interoperability and Patient Access final rule 

(CMS-9115-F)? 

 

In the CMS Interoperability and Patient Access final rule, CMS did not require a specific 

mechanism for the payer-to-payer data exchange. Rather, CMS required impacted payers 

to receive data in whatever format it was sent and send data in the form and format it was 

received, which ultimately complicated implementation by requiring payers to accept 

data in different formats. 

 

Since the rule was finalized in May 2020, multiple impacted payers have indicated to 

CMS that the lack of technical specifications for the payer-to-payer data exchange 

requirement is creating challenges for implementation, which may lead to differences in 

implementation across industry, poor data quality, operational challenges, and increased 

administrative burden. Differences in implementation approaches may create gaps in 

patient health information that conflict directly with the intended goal of interoperable 

payer-to-payer data exchange. 

 

After listening to stakeholder concerns about implementing the payer-to-payer data 

exchange requirement and considering the potential for negative outcomes that impede, 

rather than support, interoperable payer-to-payer data exchange, CMS is exercising 

enforcement discretion to delay the payer-to-payer data exchange requirement until future 

rulemaking is finalized. 


