
November 2, 1993  

John E. Steiner, Jr., Esquire  

Assistant General Counsel  

American Hospital Association  

840 North Lake Shore Drive  

Chicago, Illinois 60611  

Dear John:  

I am responding to your letter of July 20, 1993, requesting assistance in interpreting the scope of 

prohibited referrals under the Medicare and Medicaid anti-kickback statute with respect to the 

acquisition of physician practices. The focus of your inquiry was the position taken in my 

December 22, 1992 letter to T. J. Sullivan at the Internal Revenue Service that payments for 

intangible assets or goodwill were open to question under the anti-kickback statute, and my 

subsequent oral comments on this issue.  

In particular, in your letter you presented two specific situations involving the acquisition of a 

physician's practice. The first situation involved the purchase of a physician practice by another 

physician or a group practice. I have assumed the acquiring practice is not in a position to benefit 

from referrals by the acquired practice. After reaching agreement on the price for the hard assets, 

the parties proceed to value the remainder of the practice and assign a value for the expectation 

of future patronage by patients to the practice being acquired. The total price negotiated for the 

practice includes an amount for both the hard assets and the intangible assets. You described this 

situation as involving a "one-step" referral, a situation where the patients "self-refer" because of 

word of mouth about the physician or because another unrelated physician refers to the practice.  

The second situation involves the acquisition of the same or a similar physician practice, except 

that the purchaser is a hospital, which is in a position to benefit from referrals by the acquired 

practice. The same valuation method is used to determine the purchase price. Even though the 

hospital can be expected to receive admissions and referrals from the practice, the value of these 

referrals are not used in the valuation of the practice. Only the expected future patronage to the 

practice is included and the hospital does not pay more for the practice than would another 

physician. This situation is described as involving a "two-step" referral process, one to the 

practice and a second one to the hospital.  

You sought an opinion clarifying whether the payments made in either or both of these situations 

would be allowable under the anti-kickback statute. As you know, the Medicare and Medicaid 

anti-kickback statute, section 1128B(b) of the Social Security Act, 42 U.S.C. 1320a-7b(b), makes 

it a criminal offense to knowingly and willfully offer, pay, solicit, or receive remuneration to 

induce, or in return for, the referral of business covered by Medicare or Medicaid.  



For a number of reasons, we are not in a position to issue advisory or interpretive opinions on 

whether a particular practice or arrangement violates the anti-kickback statute. One reason is that 

since section 1128B(b) is a criminal statute, the Department of Justice has exclusive authority to 

initiate a criminal prosecution or decline to do so under the statute. Another reason is that the 

statute requires proof of knowing and willful intent, and it is generally impossible to evaluate 

intent on the basis of a paper submission. Finally, in reviewing a particular arrangement, we 

cannot be sure that we have all the necessary information concerning the nature of the 

arrangement or practice and how it operates in order to make a proper decision concerning its 

legality or illegality.  

I would like to emphasize that the position I articulated in the December 22, 1992 letter to T. J. 

Sullivan remains the same. I did not state that payments for intangible assets are illegal per se. 

Nor have I indicated approval of any particular acquisition practices or valuation methodologies. 

Since payments for items other than the hard assets of a physician practice could be a payment to 

induce referrals or could be in return for future referrals, any such payments are subject to 

scrutiny to determine whether they violate the anti-kickback statute. The fact that the parties may 

identify the purpose of the payment as something other than a payment for referrals is not 

determinative.  

Similarly, the fact that two different parties may offer to pay the same price for a particular or a 

comparable physician practice or may use a similar approach in "valuing" the practice does not 

mean that both will be afforded the same treatment under the anti-kickback statute. The intent of 

the parties is the critical element in the determination of a violation under the anti-kickback 

statute, and different parties may have different purposes and reasons for seeking to acquire a 

particular physician practice and for paying a particular price. Finally, the facts and 

circumstances involved in each situation are likely to be different as will be the nature of the 

relationship between the parties. Consequently, each particular situation must be judged on its 

own merits and based on its own facts and circumstances.  

Turning to the two situations described above, we believe the first situation is far less 

problematic than the second. However, either situation could constitute a violation of the anti-

kickback statute, depending on the intent of the parties, the nature of the intangible assets, the 

amounts paid for the intangible assets, and the past and future relationship of the parties, etc. One 

major factor is where the seller becomes or remains affiliated with the buyer. In such a case, the 

terms of that continued affiliation as well as the remuneration paid to the seller for services 

rendered would also need to be taken into account in determining whether a violation exists.  

With respect to the second situation involving the purchase of the practice by a hospital, anytime 

an entity is acquiring a practice where the entity is in a position to benefit from referrals from the 

practice, there is always a question that a portion of the amount paid for the practice is 

attributable to the future referrals. As indicated above, it is the intent of the parties and the facts 

and circumstances of the particular acquisition that are relevant. Accordingly, the fact that a 

hospital purchases a physician practice for the same amount that another physician might pay 

does not insulate the hospital from liability under the anti-kickback statute. For example, another 

physician may offer a high price based on the savings in administrative costs and overhead 

which could be realized by combining practices. However, a hospital may not have that 



motivation at all; its offer of the sameprice could be motivated by a desire to pay for future 

referrals.  

We hope this information is helpful and regret that we are unable to provide further guidance. 

Thank you for your interest in this matter.  

Sincerely,  

 

/s/  

D. McCarty Thornton  

Associate General Counsel  

Inspector General Division  

 




