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This guide explains when a health care provider is allowed to share a patient’s health information with the 
patient’s family members, friends, or others identified by the patient as involved in the patient’s care under the 
Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (HIPAA) Privacy Rule.  HIPAA is a Federal law 
that sets national standards for how health plans, health care clearinghouses, and most health care providers are 
to protect the privacy of a patient’s health information.1 
 
Even though HIPAA requires health care providers to protect patient privacy, providers are permitted, in most 
circumstances, to communicate with the patient’s family, friends, or others involved in their care or payment for 
care.  This guide is intended to clarify these HIPAA requirements so that health care providers do not 
unnecessarily withhold a patient’s health information from these persons.  This guide includes common 
questions and a table that summarizes the relevant requirements.2 
 
COMMON QUESTIONS ABOUT HIPAA 
 
1. If the patient is present and has the capacity to make health care decisions, when does HIPAA allow a 

health care provider to discuss the patient’s health information with the patient’s family, friends, or 
others involved in the patient’s care or payment for care? 

 
If the patient is present and has the capacity to make health care decisions, a health care provider may 
discuss the patient’s health information with a family member, friend, or other person if the patient agrees 
or, when given the opportunity, does not object.  A health care provider also may share information with 
these persons if, using professional judgment, he or she decides that the patient does not object.  In either 
case, the health care provider may share or discuss only the information that the person involved needs to 
know about the patient’s care or payment for care.   
 
Here are some examples: 

• An emergency room doctor may discuss a patient’s treatment in front of the patient’s friend if the 
patient asks that her friend come into the treatment room. 

• A doctor’s office may discuss a patient’s bill with the patient’s adult daughter who is with the 
patient at the patient’s medical appointment and has questions about the charges. 

• A doctor may discuss the drugs a patient needs to take with the patient’s health aide who has 
accompanied the patient to a medical appointment. 

• A doctor may give information about a patient’s mobility limitations to the patient’s sister who is 
driving the patient home from the hospital. 

1 The HIPAA Privacy Rule applies to those health care providers that transmit any health information in electronic form in connection 
with certain standard transactions, such as health care claims.  See the definitions of “covered entity,” “health care provider,” and 
“transaction” at 45 C.F.R. § 160.103. 
2 The full text of these requirements can be found at 45 C.F.R. § 164.510(b).  Note that this guide does not apply to a health care 
provider’s disclosure of psychotherapy notes, which generally requires a patient’s written authorization.  See 45 C.F.R. § 
164.508(a)(2). 
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• A nurse may discuss a patient’s health status with the patient’s brother if she informs the patient she 
is going to do so and the patient does not object. 

 
BUT: 
• A nurse may not discuss a patient’s condition with the patient’s brother after the patient has stated 

she does not want her family to know about her condition. 
 
2. If the patient is not present or is incapacitated, may a health care provider still share the patient’s 

health information with family, friends, or others involved in the patient’s care or payment for care? 
 

Yes.  If the patient is not present or is incapacitated, a health care provider may share the patient’s 
information with family, friends, or others as long as the health care provider determines, based on 
professional judgment, that it is in the best interest of the patient.  When someone other than a friend or 
family member is involved, the health care provider must be reasonably sure that the patient asked the 
person to be involved in his or her care or payment for care.  The health care provider may discuss only the 
information that the person involved needs to know about the patient’s care or payment. 
 
Here are some examples: 

• A surgeon who did emergency surgery on a patient may tell the patient’s spouse about the patient’s 
condition while the patient is unconscious. 

• A pharmacist may give a prescription to a patient’s friend who the patient has sent to pick up the 
prescription. 

• A hospital may discuss a patient’s bill with her adult son who calls the hospital with questions about 
charges to his mother’s account. 

• A health care provider may give information regarding a patient’s drug dosage to the patient’s 
health aide who calls the provider with questions about the particular prescription. 

 
 BUT: 

• A nurse may not tell a patient’s friend about a past medical problem that is unrelated to the patient’s 
current condition. 

• A health care provider is not required by HIPAA to share a patient’s information when the patient is 
not present or is incapacitated, and can choose to wait until the patient has an opportunity to agree to 
the disclosure. 

 
3. Does HIPAA require that a health care provider document a patient’s decision to allow the provider 

to share his or her health information with a family member, friend, or other person involved in the 
patient’s care or payment for care?   
 
No.  HIPAA does not require that a health care provider document the patient’s agreement or lack of 
objection.  However, a health care provider is free to obtain or document the patient’s agreement, or lack of 
objection, in writing, if he or she prefers.  For example, a provider may choose to document a patient’s 
agreement to share information with a family member with a note in the patient’s medical file. 
 

4. May a health care provider discuss a patient’s health information over the phone with the patient’s 
family, friends, or others involved in the patient’s care or payment for care? 
 
Yes.  Where a health care provider is allowed to share a patient’s health information with a person, 
information may be shared face-to-face, over the phone, or in writing. 
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5.   If a patient’s family member, friend, or other person involved in the patient’s care or payment for 
care calls a health care provider to ask about the patient’s condition, does HIPAA require the health 
care provider to obtain proof of who the person is before speaking with them? 
 
No.  If the caller states that he or she is a family member or friend of the patient, or is involved in the 
patient’s care or payment for care, then HIPAA doesn’t require proof of identity in this case.  However, a 
health care provider may establish his or her own rules for verifying who is on the phone.  In addition, when 
someone other than a friend or family member is involved, the health care provider must be reasonably sure 
that the patient asked the person to be involved in his or her care or payment for care. 

 
6. Can a patient have a family member, friend, or other person pick up a filled prescription, medical 

supplies, X-rays, or other similar forms of patient information, for the patient?  
 
 Yes.  HIPAA allows health care providers to use professional judgment and experience to decide if it is in 

the patient’s best interest to allow another person to pick up a prescription, medical supplies, X-rays, or 
other similar forms of information for the patient. 

 
 For example, the fact that a relative or friend arrives at a pharmacy and asks to pick up a specific 

prescription for a patient effectively verifies that he or she is involved in the patient’s care.  HIPAA allows 
the pharmacist to give the filled prescription to the relative or friend.  The patient does not need to provide 
the pharmacist with their names in advance. 

  
7. May a health care provider share a patient’s health information with an interpreter to communicate 

with the patient or with the patient’s family, friends, or others involved in the patient’s care or 
payment for care? 

 
 Yes.  HIPAA allows covered health care providers to share a patient’s health information with an interpreter 

without the patient’s written authorization under the following circumstances:   
 

• A health care provider may share information with an interpreter who works for the provider (e.g., a 
bilingual employee, a contract interpreter on staff, or a volunteer).   

 
For example, an emergency room doctor may share information about an incapacitated patient’s 
condition with an interpreter on staff who relays the information to the patient’s family. 

 
• A health care provider may share information with an interpreter who is acting on its behalf (but is not a 

member of the provider’s workforce) if the health care provider has a written contract or other 
agreement with the interpreter that meets HIPAA’s business associate contract requirements.   

 
For example, many providers are required under Title VI of the Civil Rights Act of 1964 to take 
reasonable steps to provide meaningful access to persons with limited English proficiency.  These 
providers often have contracts with private companies, community-based organizations, or telephone 
interpreter service lines to provide language interpreter services.  These arrangements must comply with 
the HIPAA business associate agreement requirements at 45 C.F.R. 164.504(e). 
 

• A health care provider may share information with an interpreter who is the patient’s family member, 
friend, or other person identified by the patient as his or her interpreter, if the patient agrees, or does not 
object, or the health care provider determines, using his or her professional judgment, that the patient 
does not object.   
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For example, health care providers sometimes see patients who speak a certain language and the 
provider has no employee, volunteer, or contractor who can competently interpret that language.  If the 
provider is aware of a telephone interpreter service that can help, the provider may have that interpreter 
tell the patient that the service is available.  If the provider decides, based on professional judgment, that 
the patient has chosen to continue using the interpreter, the provider may talk to the patient using the 
interpreter. 

8. Where can I find additional information about HIPAA? 
 

 The Office for Civil Rights, part of the Department of Health and Human Services, has more 
information about HIPAA on its Web site.  Visit http://www.hhs.gov/ocr/hipaa for a wide range of 
helpful information, including the full text of the Privacy Rule, a HIPAA Privacy Rule Summary, fact 
sheets, over 200 Frequently Asked Questions, as well as many other resources to help health care 
providers and others understand the law. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

http://www.hhs.gov/ocr/hipaa/
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HIPAA Privacy Rule Disclosures to a Patient’s Family, Friends, or  
Others Involved in the Patient’s Care or Payment for Care 

 
 Family Member or Friend Other Persons 
 
 
 
 
Patient is present and 
has the capacity to make 
health care decisions 

 
Provider may disclose relevant 
information if the provider does 
one of the following: 

(1) obtains the patient’s 
agreement 

(2) gives the patient an 
opportunity to object and 
the patient does not object 

(3) decides from the 
circumstances, based on 
professional judgment, that 
the patient does not object 

 
Disclosure may be made in person, 
over the phone, or in writing. 

 
Provider may disclose relevant 
information if the provider does one 
of the following:  

(1) obtains the patient’s 
agreement 

(2) gives the patient the 
opportunity to object and 
the patient does not object 

(3) decides from the 
circumstances, based on 
professional judgment, that 
the patient does not object 

 
Disclosure may be made in person, 
over the phone, or in writing. 

 
 
 
 
Patient is not present or 
is incapacitated 

 
Provider may disclose relevant 
information if, based on 
professional judgment, the 
disclosure is in the patient’s best 
interest. 
 
 
 
 
Disclosure may be made in person, 
over the phone, or in writing. 
 
Provider may use professional 
judgment and experience to decide 
if it is in the patient’s best interest 
to allow someone to pick up filled 
prescriptions, medical supplies, X-
rays, or other similar forms of 
health information for the patient. 

 
Provider may disclose relevant 
information if the provider is 
reasonably sure that the patient has 
involved the person in the patient’s 
care and in his or her professional 
judgment, the provider believes the 
disclosure to be in the patient’s best 
interest.  
 
Disclosure may be made in person, 
over the phone, or in writing. 
 
Provider may use professional 
judgment and experience to decide 
if it is in the patient’s best interest to 
allow someone to pick up filled 
prescriptions, medical supplies, X-
rays, or other similar forms of health 
information for the patient. 
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